"Min dröm har länge varit att bygga ny svensk industri."

HUB2021:
– Varmt välkommen till HUB2021, Giovanni! Vad tar du med dig för budskap och tankar till årets HUB-konferens? 

Giovanni Fili, vd Exeger:
– Vi har en solcellsteknik som har utvecklats för att förbättra människors liv. Målet är att ge folk runtom i världen ett hållbart alternativ utan att kompromissa på den livsstil vi har idag. På HUB2021 ser jag fram emot att berätta hur vi har valt att bygga en ny svensk industri grundad på vår egen hållbara solcellsinnovation. 

– Hur skulle du enklast förklara Exegers teknikidé till någon som inte har mött er verksamhet tidigare? 

– Vår solcellsinnovation är inspirerad av fotosyntesen. Väldigt förenklat, precis som klorofyllet i växter hjälper att omvandla ljusenergi till användbar energi så omvandlar vår solcellsmaterial ljusenergi till elektrisk energi som kan driva produkter. Och precis som växter, kan vi omvandla alla typer av ljus, inomhus såväl som utomhus. 

– Ni har redan samarbeten med Poc, Urbanista och Adidas och planerar ytterligare releaser under hösten, berätta vad som är på gång! 

– Målet är att bli Sveriges nästa ledande hållbara industribolag. Vi bygger ytterligare en fabrik i Stockholm som kommer att vara Europas största solcellsfabrik. Tillsammans med några av världens största bolag kommer vi att lansera självladdande produkter. Dessutom har vi precis rekryterat fyra briljanta människor med lång erfarenhet från ledande, globala bolag som kommer spela en viktig roll i den resan. Framtiden är ljus och vi jobbar stenhårt för att förverkliga vår vision att ha förbättrat en miljard människors liv till 2030. 

– Vilka är era konkurrenter egentligen, eller är ni ganska ensamma om er teknikinrikting? 

– I de applikationer och områden vi har valt ut är vi ensamma om att erbjuda en integrerad solcellslösning. Vi har patenterat ett helt unikt solcellmaterial som kan integreras direkt i oändligt många produkter inom många branscher. 

– Många svenska teknikbolag har blivit uppköpta av penningstarka koncerner som vill integrera banbrytande teknik i sina varumärken. Samtidigt bygger ni upp en fabrik i Stockholm. Ifall du ska sia, hur kommer er framtid att se ut? 

– Min dröm har länge varit att bygga en ny svensk industri. Att dessutom få göra det med en så hållbar och unik teknik som kan göra gott för så många människor runtom i världen är fantastiskt. Sverige har en lång tradition av globala industribolag. Vi har en stor tillgång till industriell kompetens, entreprenörs- och innovationskraft där vi är riktigt bra på att kombinera olika sektorer för att driva den globala utvecklingen framåt. Jag vill föra det arvet vidare genom Exeger där vi kombinerar nano- och miljöteknik med tillverkningsindustrin, AI och robotisering. Vi tillämpar ett ekosystemtänk som säkrar hela värdekedjan från råmaterial till färdig produkt inom bolaget. 

– Än en gång - varmt välkommen till HUB2021, Giovanni!

– Tack, det ska bli roligt!

crossmenuchevron-right